Tinkamas sėklinių bulvių paruošimas sodinimui


Bulvių derlingumui didelę svarbą turi tinkamas sėklos paruošimas. Pastebėta, kad daugelis gyventojų bulves rūšiuoja prieš pat sodinimą. Tai neteisinga. Laikant bet kokiomis sąlygomis, sėklai bulves reikia atrinkti ne vėliau kaip balandžio viduryje. Jeigu laikomos bulvės labai sužėlė, tai prieš sodinimą nulaužius daigus praeina ilgas laiko tarpas, kol pradeda dygti antriniai akučių pumpurai. Jeigu bulvės buvo laikomos gerose, vėsiose patalpose ir visai nesudygo, tai taip pat reikia gumbus pravėdinti, supylus plonesnių sluoksniu, kad jie įšiltų. Pravėdinti gumbai pasiruošia dygti, išleidžia trumpus daigelius, jų derlingumas padidėja 6- 8%, lyginant su sodinimu nepravėdintais gumbais. Perrenkant bulves reikia rūšiuoti pagal stambumą, nes stambesnius gumbus galima sodinti rečiau, smulkesnius – tankiau. Be to, stambesniais gumbais sodintos bulvės greičiau sudygsta ir sparčiau vystosi negu smulkesniais gumbais, todėl ir priežiūros darbai nesusiderina. Taikant priežiūrą pagal atsiliekančias bulves, darbai suvėlinami ir bendras bulvių derlingumas sumažėja.

Sėklai naudotini ne mažesni kaip 35g stambumo gumbai (skersmuo 4,0-4,5cm). Sodinant labai smulkią sėklą, bulvių derlingumas mažėja. Nustatyta, kad pasodinus 20-30g stambumo gumbus, bulvių derlius sumažėja apie 18%, lyginant su sodintais 60-80g stambumo gumbais. Be to, smulkūs gumbai dažniausiai būna išaugę iš ligotų augalų, todėl smulkiais gumbais sodintame pasėlyje daugiau paplitusios ligos. Smulkūs gumbai sodintini tik tada, kai norima padauginti naują veislę, žinant, kad smulkūs gumbai išaugę iš sveikų augalų.

Geriausia sodinti vidutinio stambumo (60-80g) gumbais. Sodinant stambesniais (100-120g) gumbais derlius neryškiai didėja, o sėklos sunaudojame daug daugiau. Labai stambius gumbus, kai trūksta sėklos, tenka pjaustyti.

bulviu paruosimas sejai

Bulves pjaustyti reikia nęi sodinimo dieną, o 3-4 savaites prieš sodinimą. Anksčiau pjaustytos bulvės duoda 1,6 t/ha didesnį derlių. Pjūvio vieta greičiausiai sukamštėja 15-20°C temperatūroje (per 7-10 dienų). Pjaustytas bulves geriausiai laikyti sausoje, šviesioje ir vėsioje patalpoje, supiltas 20 cm storio sluoksniu. Pasodinus šviežiai pjaustytais gumbais, dirvoje esantys ligų pradai per žaizdą patenka į bulvės gumbą ir prasideda puvimas.

Kai kuriose užsienio valstybėse, ypač Kanadoje ir JAV, bulvių pjaustymas plačiai praktikuojamas. Tikslas – gauti daugiau stambių gumbų, nes iš pjaustytų gumbų išauga stambesni gumbai, tiktai jų būna mažiau. Gumbai pjaustomi į keturias ar net šešias dalis. Svarbu, kad kiekviena dalis svertų ne mažiau kaip 40 g ir turėtų ne mažiau kaip po dvi akutes. Pjaustant peiliai dezinfekuojami kalio permanganato tirpalu.
Mūsų sąlygos nelabai tinka sodinti pjaustytais gumbais. Jei pavasaris šaltas, pasodintos pjaustytais gumbais šlapioje ir šaltoje dirvoje bulvės dygsta vėliau, dalis jų supūva. Esant sausroms, taip pat nerekomenduojama pjaustyti, nes puselės išdžiūsta.

Mūsų krašte gumbus pjaustyti praktikuojama tik norint greičiau pasidauginti naujai įsigytą veislę arba taupant sėklą. Dauginimo tikslu pjaustoma išilgai gumbo, stengiantis, kad abiejose pusėse būtų vienodas akučių skaičius. Patartina pjaustyti pradėjusius dygti gumbus, nes tada geriau matyti, kur daryti pjūvi. Taupant bulves galima sodinti gumbų viršūnėles. Šiuo atveju maistui arba pašarui atpjaunama apatinė gumbo dalis, o viršūnėlės (20-30 g masės) paliekamos sėklai. Jos apdžiovinamos kambaryje ir, tik pjūviui užgijus, išnešamos į rūsį. Taip viršūnėles galima rinkti visą žiemą, tik laikyti sluoksniuojamas su smėliu.

Komentarai