Ką reikia žinoti apie daigų, ūglių ir mikrožalumynų auginimą bei pardavimą


Keičiantis vartotojų mitybos įpročiams, vis labiau populiarėja ir įvairūs daigai, ūgliai bei mikrožalumynai. Didėjant paklausai, auga ir pasiūla. Pastebima vis daugiau norinčiųjų auginti daigus ir mikrožalumynus bei juos parduoti. O ką reikia žinoti apsisprendusiems imtis tokios veiklos? Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad auginti daigus savo reikmėms gali kiekvienas, tačiau norint užaugintais daigais prekiauti – galioja tam tikri reikalavimai.

Esminiai reikalavimai, užsiimant sėklų daiginimu

Daigai – tai maisto produktas, kuris gaunamas daiginant sėklas. Derlius nuimamas iki išsivystant tikriesiems lapams. Iš sėklų galima išauginti ne tik daigus, bet ir ūglius bei įvairius mikrožalumynus.

Auginantiems daigus keliami išties aukšti reikalavimai, jie reglamentuoti specialiaisiais teisės aktais visoje ES. Ypatingi reikalavimai nustatyti dėl galimos rizikos žmonių sveikatai, nes auginant daigus gali sparčiai daugintis per maistą plintantys patogenai. Su daigų vartojimu susijusių per maistą plintančios ligos protrūkių atveju itin svarbu greitai atsekti susijusius produktus, kad būtų galima sumažinti tokio protrūkio poveikį visuomenės sveikatai. Todėl daigų augintojai turi įdiegti sistemą, kuri užtikrintų visų daiginimui skirtų sėklų partijų atsekamumą nuo patekimo į subjektą iki daigų išsiuntimo. Tai suteikia galimybę stebėti jų judėjimą ir leidžia nustatyti ne tik augintoją, platintoją, bet ir kam jie buvo pristatyti.

Daigų augintojams labai svarbu stebėti, kokios sėklos bus naudojamos daiginimui. Šių sėklų ženklinimo etiketėje turi būti aiškiai nurodyta jų paskirtis, pavyzdžiui: „Sėklos skirtos daiginti“, „Sėklos daiginimui“, „Sėklos daigams auginti“ ir pan.

Sėklų ženklinimo etiketės taip pat turi atitikti bendruosius ženklinimo reikalavimus – t. y. turi būti nurodytas produkto pavadinimas, grynasis kiekis, specialios laikymo ir (arba) vartojimo sąlygos, maisto verslo operatoriaus pavadinimas ar įmonės pavadinimas ir adresas, tinkamumo vartoti terminai, kilmės šalis ar kilmės vieta numatytais atvejais ir kt.

Iš tokių sėklų išaugintas galutinis produktas turi atitikti šias tris kategorijas – daigai, ūgliai arba mikrožalumynai. O visų šių produktų ženklinime turi būti nurodyta svarbiausia informacija – maisto produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sąrašas, visos alergiją ar netoleravimą sukeliančios medžiagos, naudojamos gaminant ar ruošiant maisto produktą ir išliekančios galutiniame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu, taip pat maisto produkto grynasis kiekis, minimalus tinkamumo vartoti terminas arba nuoroda „Tinka vartoti iki … (data)“, visos specialios laikymo ir (arba) vartojimo sąlygos, maisto verslo operatoriaus pavadinimas ar įmonės pavadinimas ir adresas, kilmės šalis ar kilmės vieta numatytais atvejais, taip pat ir atitinkamas partijos identifikacinis numeris ir kt.
 
Registruoti veiklą būtina

Daigus auginantys ir juos parduodantys asmenys turi turėti VMVT leidimą šiai veiklai.  Dėl veiklos įregistravimo reikia kreiptis į atitinkamą VMVT departamentą, kurio teritorijoje planuojama veikla. Maisto tvarkymo subjektų registracija yra nemokama ir suteikiama neterminuotam laikui.

Vartotojas, įsigydamas produktus iš registruotų maisto subjektų, gali būti tikras, kad šis yra kontroliuojamas, laikosi nustatytų teisės aktų reikalavimų, vykdo savikontrolę, atlieka laboratorinius tyrimus, patvirtinančius produktų saugą bei kokybę.

Iškilus klausimams, VMVT specialistai teikia konsultacijas verslui, padeda užpildyti dokumentus. Pasikonsultuoti daigų auginimo veiklos įregistravimo klausimais galima nemokamu VMVT telefonu 8 800 40 403 arba el. paštu klausimai@vmvt.lt, daugiau aktualios informacijos taip pat galima rasti VMVT interneto svetainėje čia https://vmvt.lt/sites/default/files/reikalavimai_daigu_auginimui.pdf?lan….

Komentarai