Svarbiausi gegužės mėnesio darbai sode ir darže


Šylant orams, galima atlikti daugiau darbų darže ir sode. Gegužės mėnesį laikas tręšti vaismedžius, vaiskrūmius ir uogakrūmius, metas sodinti daržovių daigus į atvirą gruntą.

„Senukų“ SODO CENTRO specialistė Vitalija Rylienė dalijasi patarimais, padėsiančiais sulaukti gausesnio vaisių ir uogų derliaus bei anksčiau mėgautis šviežiomis daržovėmis.

Vaismedžių ir vaiskrūmių priežiūra

Besiformuojant lapijai, augant ūgliams ir stiprėjant šaknims, augalui prireikia papildomų mineralinių medžiagų. Todėl augalų ekspertė šį mėnesį vaismedžius, vaiskrūmius ir uogakrūmius rekomenduoja patręšti kompleksinėmis trąšomis. Anot jos, ypač naudingos trąšos su kaliu, fosforu, azotu ir mikroelementais: boru, geležimi, manganu.

„Kalis palankiai veikia šaknų sistemą, augalai tampa atsparesni sausrai ir ligoms. Fosforas gerina derliaus kokybę. Magnis būtinas medžiagų apykaitai augaluose palaikyti“, – teigia V. Rylienė ir priduria, kad tinkamai parinkus trąšas, galima tikėtis gausesnio derliaus.

Tręšiant tiek vaismedžius, tiek vaiskrūmius, trąšas ji pataria barstyti tik virš šaknų vainiko, nes pabėrus trąšų plačiau, paskatinsite piktžolių augimą, tad jos didžiausią maistingųjų medžiagų dalį ir pasisavins. „Jei gamintojas nenurodė kitaip, vienam vidutinio dydžio vaismedžiui ir vaiskrūmiui pakanka 30 g trąšų. Jokiu būdu netręškite ką tik pasodintų sodinukų: jei jų šaknų sistema dar nesusiformavo, trąšos augalo šaknis gali negrįžtamai pažeisti“, – atkreipia dėmesį augalų ekspertė.

Jos teigimu, gegužę pats metas mulčiuoti tiek vaismedžius, vaiskrūmius, tiek zonas su dekoratyviniais augalais.  Tiesiai ant dirvos užbertas mulčas gan greitai apsivelia žemėmis, praranda dekoratyvią išvaizdą, pradeda pūti. Tad, esant galimybei, prieš mulčiuojant dirvą, V. Rylienė pataria ją iškloti specialia daržo danga: kuo storesnę rinksitės, tuo ilgiau ji tarnaus.

Gausesnio derliaus paslaptis

Gegužės mėnesį vis dar pasitaikančios šalnos pažeidžia trapias augalų ląsteles. Šaltis išgarina vandenį, todėl pumpurai, žiedai, besimezgantys vaisiai išdžiūva ir nubyra.

„Norėdami išvengti šalčio daromos žalos, vaismedžius ir vaiskrūmius apipurkškite vandeniu. Geriausia tai daryti ankstyvą rytą, kol saulė dar nespėjo įkaitinti paviršių. Smulkius vandens lašelius po šalnos augalas įsisavins ir nenubarstys besiformuojančių vaisių bei lapų“, – pataria specialistė.

Ekspertė taip pat rekomenduoja pašalinti dalį itin gausiai žydinčių obelų žiedų. „Žiedai dažniausiai formuojasi kekėmis po 3–4 vienetus. Esant galimybei, rekomenduočiau pašalinti bent 1–2 žiedus. Tuomet jos užaugins mažiau vaisių, tačiau jie bus didesni, gražesni, o obelys nenusilps“, – sprendimu dalijasi „Senukų“ specialistė ir priduria, kad tai padės išvengti ir perteklinio obuolių svorio sukeliamo šakų lūžinėjimo rudenį.

Gegužės mėnesį pats metas sodinti braškes ir sodui pritaikytas žemuogių rūšis. Dirvą V. Rylienė pataria iškloti daržo danga, o joje išpjauti nedideles skylutes sodinukams. „Danga ne tik apsaugos nuo piktžolių, sulaikys drėgmę, bet ir užtikrins uogų švarą joms nokstant, – atkreipia dėmesį specialistė. – Mulčiuoti galima ir smulkinta žole, tačiau ja geriau iškloti tik tarpus tarp braškių lysvių – žolė sąlyginai greitai pūva, todėl vaisiai gali pradėti pelyti“.

Daigų grūdinimo privalumai

Gegužę tęsiasi daržovių sėja ir prasideda šalčio nebijančių daigų sodinimo metas į atvirą gruntą. Šį mėnesį jau galima sėti morkas, burokėlius, žirnius, ridikėlius bei špinatus, laikas sodinti ankstyvųjų ir žiedinių kopūstų daigus, svogūnus, bulves. 

Specialistė atskleidžia, jog norint sulaukti gausesnio ir ankstyvesnio daržovių derliaus, prieš daigus perkeliant į nuolatinę jų augimo vietą, juos patariama užgrūdinti. Anot jos, tai ypač naudinga, jei daigus auginote ne patys, o nusipirkote. „Augalų grūdinimas padeda greičiau prisitaikyti prie pasikeitusių aplinkos sąlygų: pastarieji nepatiria šoko, todėl ženkliai greičiau prigyja ir suveši, – atskleidžia V. Rylienė.

Jos teigimu, pats tinkamiausias laikas grūdinti daržovių daigus yra 10–14 dienų iki persodinimo į nuolatinę augimo vietą. „Agurkų, paprikų, pomidorų ir baklažanų daigai grūdinami tuomet, kai temperatūra šešėlyje pasiekia 12–14 laipsnių šilumos. Pirmoji daigų pažintis su tyru oru neturi trukti ilgiau kaip 2–3 valandas“, – pataria specialistė.

Pirmuosius kelis grūdinimo etapus augalus patartina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, kurie gali nudeginti. Kad to išvengtumėte, daigus V. Rylienė rekomenduoja pridengti šviesą praleidžiančia agroplėvele.

Esant tinkamoms oro sąlygoms, kas dieną grūdinimo intervalai turi būti ilginami po 1–2 valandas. „Į atvirą gruntą daigus sodinti galima po to, kai jie tyrame ore praleidžia keletą naktų iš eilės. Tačiau jei daigus sodinsite į šiltnamį, grūdinimas gali trukti ir trumpiau“, – patarimais dalijasi „Senukų“ specialistė.

Komentarai